26.6 C
Ellinikó
09/09/2024
elliniko-argiroupoli.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Σχολή Γαλατά είναι το νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωμιοσύνης στην Πόλη

Κοινοποίηση

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου της Ρωμιοσύνης της Κωνσταντινούπολης, που είναι η ανακαινισμένη Σχολή Γαλατά. Τα λαμπρά εγκαίνια περιλάμβαναν έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων και έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Aziz İstanbul” στην οποία παρουσιάζονται ελαιογραφίες και ακουαρέλες, που απεικονίζουν την Πόλη του 18ου και 19ου αιώνα, και προέρχονται από την συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου, καθώς και χριστιανικά κειμήλια, από τη συλλογή του Μουσείου Sadberk Hanım του Ιδρύματος Vehbi Koç.

Σημειώνεται ότι η ιστορική Αστική Σχολή Γαλατά ανακαινίστηκε εκ βάθρων από το Ίδρυμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Vehbi Koç και η Αστική Σχολή Γαλατά.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την υψηλή παρουσία της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ενώ παρέστησαν: Ιεράρχες του Θρόνου, το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, η Πρόξενος Δανάης Βασιλάκη και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ομογένεια.

“Σήμερα αρχίζει μία νέα εποχή για το Βακούφιο της Αστικής Σχολής Γαλατά, η οποία διασώζει το πνεύμα της παιδείας και του πολιτισμού, που εκπροσωπούσε και εξέφραζε αυτό το ομογενειακό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο θα μας θυμίζει την παρουσία και την πορεία της Ρωμιοσύνης εδώ στην Πόλη των Πόλεων. Θα αισθανόμαστε υπερήφανοι για όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, για τα ιδρύματα και τους ναούς μας, για τα ιδανικά και τις αξίες που ενσάρκωναν. Σήμερα, οι εξελίξεις και η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ομογενείας έχουν δημιουργήσει νέες καταστάσεις και πολλές απαιτήσεις σε εμάς που παραμένουμε στην πατρώα γη και καλούμαστε να διαχειριστούμε την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη. Και είναι βέβαιον, ότι η δικαιολογημένη εγκαύχηση για τους προγόνους μας, για το σθένος και την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις και στο μέλλον της Ρωμιοσύνης, δεν επαρκεί. Είναι όμως έναυσμα και ώθηση για να τα κρατήσουμε τα ιδρύματά μας ανοικτά, με λειτουργία, η οποία, σε άλλη μορφή, διαφυλάσσει το πνεύμα, που αυτά άλλοτε εξέφραζαν. Σίγουρα, υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τα πρόσωπα και μπορούν να βρεθούν τα μέσα, για να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε κοινούς στόχους και, βεβαίως, να δημιουργήσουμε δυνατότητες συνεργασίας, τις οποίες σαφώς προσφέρει η μεγάλη Πόλη στην οποία ζούμε. Η Πόλη μας, χώρος συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, μας προσκαλεί να συνυπάρξουμε δημιουργικά, να ανακαλύψουμε την αξία και τη δύναμη της επικοινωνίας, της διαπολιτισμικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Η Πόλη πρέπει να καταστεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης των διαφορετικών, να ακτινοβολεί στα πέρατα της οικουμένης τον «πολιτισμό της αλληλεγγύης», τις κοινές παγκόσμιες αξίες, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα των μεγάλων θρησκειών και των πολιτισμών” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σημειώνεται ότι η Σχολή Γαλατά θεμελιώθηκε το 1885, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1900. Αρχικά αρρένων και από το 1935 και έπειτα μεικτό, το σχολείο του Γαλατά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της Πόλης, αφού στα διευθυντικά του έδρανα κάθισαν μεγάλες προσωπικότητες των Γραμμάτων.
Τον Φεβρουάριο του 2012 το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, αποφάσισε την επιστροφή του κτηρίου της Σχολής Γαλατά, το οποίο είχε καταχωρηθεί υπό το όνομα του τουρκικού δημοσίου, στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλαδή στους Ρωμιούς της Πόλης.

Πηγές: fosfanariou, othodoxianewsagency, βικιπαίδεια

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αρχαιολογικοί θησαυροί από την Ιαπωνία ταξίδεψαν στο Ηράκλειο

Αλαβάνος: Επιβάτες στο σαλόνι της πρώτης θέσης Τσίπρας και Κασσελάκης

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ / ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ