Κάτι παραπάνω από πιεστική είναι πλέον η κατάσταση με την επάρκεια νερού και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θέμα από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση του.
Αυτό ουσιαστικά διεμήνυσε και η συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Ρεθύμνου, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης και ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης.
«Έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας», σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση και το GOODnet.gr ο πρόεδρος του ΟΑΚ.
Και ουσιαστικά μετέφερε κάποια πολύ κρίσιμα στοιχεία: Σήμερα η λίμνη του Κουρνά έχει ύψος νερού περίπου 3,3 μέτρα. Αν συνεχιστεί η υπεράντληση νερού μπορεί σύντομα η στάθμη να κατέβει κάτω από τα 2,5 μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σταματάει η άντληση, αφού οι αντλίες δεν το επιτρέπουν.
Είναι σημαντικό αυτό το στοιχείο, γιατί σήμερα είμαστε τα μέσα του Ιουλίου και οι ανάγκες της πόλης το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Όπως είπε ο κ. Νίνος είναι πολύ σημαντικό «η ΔΕΥΑΡ να λειτουργήσει μέσα στο άμεσο επόμενο διάστημα το δεύτερο ταχυδιυλιστήριο του Πλατανιά», πράγμα για το οποίο διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Βασίλης Θεοδωράκης, ότι αυτό θα γίνει ως το πολύ το τέλος της άλλης εβδομάδας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον θα μπορούν να αντλούνται από το δεύτερο ταχυδιυλιστήριο περίπου 4 χιλ. κυβικά ημερησίως από το Φράγμα των Ποταμών και μαζί με τα περίπου 2 χιλ. του πρώτου ταχυδιυλιστηρίου του Πλατανιά που σήμερα χρησιμοποιούνται, να υπάρξει εξυπηρέτηση με 6 χιλ. κυβικά από τα ανατολικά, που θα ανακουφίσουν την πόλη.
Και όλα αυτά, γιατί ο ΟΑΚ από τον περασμένο Απρίλιο – όπως μας ανέφερε ο κ. Νίνος – είχε απαντήσει στο ερώτημα της ΔΕΥΑΡ πόσα κυβικά μπορεί να δίνει ο ΟΑΚ.
Τότε, ο ΟΑΚ είχε απαντήσει πως μπορεί να δίνει το πολύ 7 χιλ. κυβικά ημερησίως από την λίμνη του Κουρνά και τα υπόλοιπα από τα 13 περίπου χιλιάδες κυβικά που χρειάζεται καθημερινά η πόλη να τα παίρνει από τις πηγές της Αργυρούπολης με φυσική ροή.
Ο κ. Νίνος ανέφερε πως τις τελευταίες 15-20 μέρες έχει διαπιστωθεί πως η ΔΕΥΑΡ αντλεί περί τις 9 χιλ. κυβικά ημερησίως από τον Κουρνά, ποσότητα η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης και ουσιαστικά «επιταχύνει» τις πιθανότητες δημιουργίας προβλήματος λειψυδρίας.
Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κακής χρήσης του νερού άρδευσης από την Αργυρούπολη, που ουσιαστικά μειώνει στις 4 περίπου χιλιάδες κυβικά τις ημερήσιες ποσότητες από τις πηγές.
Μαρινάκης: «Κάποιοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα»
Το θέμα για τον δήμο Ρεθύμνου είναι εξαιρετικά σοβαρό και γι’ αυτό ήδη από προχθές ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στον Team FM 102 είχε σημειώσει πως «κάποιοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα: συνεχίζουν να ποτίζουν, να πλένουν τα αυτοκίνητά τους με το λάστιχο, συνεχίζουν να καταβρέχουν πεζοδρόμια».
Έτσι, σημείωσε πως η χθεσινή σύσκεψη ήταν «απόρροια της αγωνίας για το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές και μια και ο ΟΑΚ είναι ο βασικός διαχειριστής των νερών, είπαμε να κάνουμε αυτήν την σύσκεψη. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ο Κουρνάς παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια πτώσης της στάθμης του και στην Αργυρούπολη παρατηρείται μία υπερεκμετάλλευση, κυρίως σε επίπεδο άρδευσης. Εμείς δεν λέμε να μην χρησιμοποιείται για άρδευση το νερό, όμως αυτό πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο και όχι με σπατάλη. Η άρδευση πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, και γι’ αυτό το λόγο, φέτος παίρνουμε περίπου 4 χιλ. κυβικά από τις πηγές της Αργυρούπολης, με αποτέλεσμα για να καλυφθούν οι ποσότητες που απαιτούνται να παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα από τον Κουρνά η πόλη», σημείωσε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.
Και συμπλήρωσε με έμφαση πως η ΔΕΥΑΡ πέρα από τις συστάσεις που κάνει, «φρόντισε να φτιάξει ένα νέο διυλιστήριο στον Πλατανιά, κόστους μισού εκατομμυρίου, το οποίο έχει υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά είναι απαραίτητο για να εξισορροπεί τις απώλειες του άλλου συστήματος».
Και κατέληξε πως, «κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν οι πολίτες συνεχίζουν την αλόγιστη χρήση».
Πάντως, για τον δήμο Ρεθύμνου και τον ΟΑΚ η λύση στο πρόβλημα είναι η κατασκευή του μεγάλου διυλιστηρίου στο Φράγμα των Ποταμών, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να είναι έτοιμο σε λιγότερο από τρία χρόνια…
Κρίσιμη η χρηστή διαχείριση
Αν είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό είναι να γίνεται «χρηστή διαχείριση του νερού», λέει ο κ. Νίνος, ο οποίος έστειλε μήνυμα με αποδέκτες όλους τους πολίτες.
«Το μήνυμα είναι όλοι να κάνουν χρηστή διαχείριση του νερού, να μη γίνεται σπατάλη. Το νερό πρέπει να καταναλώνεται με πολύ μεγάλη σύνεση. Δεν μπορούμε να ποτίζουμε αλόγιστα τους κήπους μας ή να πλένουμε τα αυτοκίνητά μας με αλόγιστη χρήση νερού, να προσέχουν το πώς κάνουν άρδευση οι καλλιεργητές και οι οικιακοί χρήστες να είναι πολύ προσεκτικοί», λέει ο κ. Νίνος, που τόνισε πως και η ΔΕΥΑΡ να κάνει άμεση αποκατάσταση των βλαβών για να μην χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, σημειώνοντας πως η επιχείρηση και τα συνεργεία της κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
goodnet.gr