23.9 C
Ellinikó
22/05/2024
elliniko-argiroupoli.gr
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΗΝΙΚΟΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ελλάδα είναι όπου πατεί Έλληνας” Συνέντευξη του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου στην εφημερίδα της Ομογένειας στις ΗΠΑ, Εθνικό Κήρυκα.

Κοινοποίηση

Συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου

– Κύριε Κωνσταντάτε, βρίσκεστε σε περιοδεία στην Αμερική, προσκεκλημένος της Ομογένειας, για δεύτερη φορά. Να σας περιμένουμε και του χρόνου;

Γιατί όχι; (γέλια). Είναι ιδιαίτερα φιλόξενη η Ομογένεια της Αμερικής και ανοίγει την αγκαλιά της τιμώντας, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης μέσα από τις προσκλήσεις που μας απευθύνει και τις οποίες με μεγάλη χαρά αποδεχόμαστε.

Είναι γεγονός πως μέσα σε δύο χρόνια έχω την τιμή να επισκεφθώ πόλεις της Αμερικής όντας καλεσμένος των Ποντιακών Σωματείων, την πρώτη φορά και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Φιλαδέλφειας, τη δεύτερη.

Και από τις δύο μου επισκέψεις αποκόμισα μόνο θετικές εμπειρίες, πολλές φιλίες και κατάφερα να μεταλαμπαδεύσω τα όσα σχεδιάζουμε στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης με κυρίαρχο το υπό ανέγερση Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στο οποίο θα βρει στέγη η απανταχού Ομογένεια των Ποντίων, ενώ και η παράδοσή μας θα μείνει ζωντανή και άσβεστη, περνώντας δυνατά από γενιά σε γενιά.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, γιατί όχι να μην έρθω και του χρόνου ή καλύτερα να αντιστρέψουμε την πρόσκληση και με χαρά να υποδεχτούμε στην Ελλάδα μας και στο Δήμο μας όλους όσοι μας έχουν στην καρδιά τους.

– Για πρώτη φορά συμμετείχατε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Φιλαδέλφειας με κορύφωση τη μεγάλη παρέλαση για την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Ποια η εμπειρία σας ως Honorary Marshal;

Ήταν μια συγκλονιστική και απερίγραπτη εμπειρία, που θα μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου, η συμμετοχή μου στο σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων, από τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Baiden μέχρι και την παρέλαση με τους Ομογενείς και τα λοιπά τιμώμενα πρόσωπα στον κεντρικότερο δρόμο της Φιλαδέλφεια.

Η Ελλάδα μας είναι παντού! Και είναι δυνατή! Ακόμα πιο δυνατή εκτός συνόρων, με τους απανταχού Έλληνες και λάτρεις της πατρίδας μας να κρατούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού.

Οι Εύζωνες μας με την παρουσία τους εξασφάλισαν μια απαράμιλλη αύρα αυθεντικότητας και μεγαλοπρέπειας και έδωσαν τον παλμό της Ελευθερίας στους απανταχού Ομογενείς, γιορτάζοντας όλοι μαζί την «Greek Independence Day Parade».

Ανοίγοντας δε, την παρέλαση ως τιμώμενο πρόσωπο, μαζί με τους Ομογενείς μας, είχα την ευκαιρία να παρελάσω και εγώ με τους Πόντιους της Φιλαδέλφεια και ένιωσα δέος και

συγκίνηση για όσα έζησα. Σχήματα όλων των ηλικιών με ιερείς και νέους, να κρατάνε σημαίες Ελληνικές και Κυπριακές, ενώ πρωταγωνιστές ήταν τα μικρά ελληνόπουλα ντυμένα παραδοσιακά.

Επί τη ευκαιρία, ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομογενείς μας, για όσα έζησα κοντά τους, την ζεστή φιλοξενία τους. Έμαθα, πως είναι μεγάλη η Ελλάδα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, γιατί Ελλάδα είναι όπου πατεί Έλληνας! Θα είμαστε κοντά τους, με όλες μας τις δυνάμεις, αφού πλέον έχουμε στενούς δεσμούς.

– Είναι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης ένας Δήμος οικουμενικός;

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και κατανοεί απόλυτα το πως είναι να ξεκινάς από την αρχή, όντας κατατρεγμένος και διωγμένος. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης γεννήθηκε από Πόντιους Πρόσφυγες στα Σούρμενα και στην Αργυρούπολη. Ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός θα βρει στέγη στο φιλόξενο Δήμο μας. Ένα όραμά μας, που είναι δρομολογημένο προς υλοποίηση είναι και το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η παραγωγή του πολιτισμού μας, είναι η μόνιμη ειρηνική απάντηση της Ελλάδας σε πνευματικό επίπεδο. Οι νέες γενιές που έρχονται πρέπει να κρατήσουν ψηλά τη δάδα της ελπίδας αναμμένη.

– Μπορείτε να μας πείτε πως θα είναι το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων;

Το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων είναι ένα προσωπικό μου όραμα που ανεγείρεται μέσα στο Ελληνικό, στο οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος μας, και το οποίο απέκτησε μετά από αγώνες στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού. Η χρηματοδότηση δε είναι εξ ολοκλήρου του Δρ Σπύρου Λάτση, ο οποίος ικανοποίησε το αίτημά μας, γιατί και ο ίδιος αγαπά τους Πόντιους και αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα του κτιρίου. Το κτίριο αυτό, 5.000 τμ, θα αποτελεί τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό. Στοχεύουμε όχι μόνο να διοργανώνουμε εκδηλώσεις στους πολυχώρους του, αλλά να αποτελέσει πραγματικά τον πυρήνα παραγωγής όλων όσων χρειάζεται ο Ποντιακός Ελληνισμός για να αναδείξει την απάνθρωπη και βάρβαρη γενοκτονία, εξόντωση του λαού μας, να συνδεθεί με όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου και μέσα από αυτό να γίνονται παραγωγές (κινηματογραφικές κλπ) και βεβαίως να βρίσκουν αναφορά τα Ποντιακά Σωματεία. Το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων ασφαλώς και θα στεγάσει την Ένωση Ποντίων Σουρμένων που είναι από τις αρχαιότερες ενώσεις Ποντίων στην Αττική με τεράστιο έργο και κάθε χρόνο απογειώνει το έργο της με το Παμποντιακό Πανοϋρ. Επί τη ευκαιρία, σας απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση για τις 12 Μαΐου, τόσο στο ταφικό έθιμο που γίνεται, όσο και το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων.

Κλείνοντας, να πω ότι οραματίστηκα ένα κτίριο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά τελικά μπορεί να στεγάσει και την Ομογένεια και τους Έλληνες απανταχού προκειμένου να έχουμε έναν ομφάλιο λώρο μέσα στο Ελληνικό που θα απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Διότι, όπου πατεί Έλλην, εκεί είναι και η Ελλάς και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

– Το ταξίδι σας στην Αμερική υπήρξε ανέφελο, χωρίς εμπόδια;

Με λύπη αναφέρω, ότι το ταξίδι μου στην Αμερική υπήρξε πριν καλά – καλά υλοποιηθεί, μια ευκαιρία για μικροπολιτική από ορισμένους κύκλους της αντιπολίτευσης εντός του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης. Οι άνθρωποι αυτοί που απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως βρίσκονται στο μικρόκοσμό τους, χωρίς να κοιτούν το κοινωνικό σύνολο, τα οφέλη για τον Ελληνισμό μας, αλλά και για την τοπική μας κοινωνία, προτίμησαν να ασκήσουν μια κριτική χωρίς να δουν πρώτα τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.

Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι για μια ακόμη φορά, δίπλα στους Ομογενείς μας στην Αμερική και είμαι πολύ συγκινημένος από την πρόσκληση που έλαβε ο Δήμος μας προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Ομογένειας μας στις ΗΠΑ, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, βρίσκεται στο επίκεντρο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με διεθνείς σχέσεις και εξωστρέφεια. Έχει βρεθεί στην Αίγυπτο όπου τιμηθήκαμε από τον Πατριάρχη και τους Ομογενείς της, στην Κίνα όπου ο Δήμος μας προχώρησε σε αδελφοποίηση με την πόλη Zhengzhou, ενώ θα βρεθεί και σε άλλες χώρες καλλιεργώντας τις συνεργασίες στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που πραγματοποιείται στην πόλη μας.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει, λέει μια θυμόσοφη παροιμία και δε συνηθίζω να κάνω σχέδια, αλλά μικρά βήματα που φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα. Υλοποιούμε ένα σπουδαίο έργο στο Δήμο μας που είναι σε εξέλιξη, έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική προστασία τόσο σε τοπικό επίπεδο με τον ΣΠΑΥ που είμαι Πρόεδρος, όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο με το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων που δημιουργήσαμε με περισσότερα από 100 ιδρυτικά μέλη Δήμους από την Ελλάδα και αυτό είναι το μέλημα μου αυτή τη στιγμή. Να βοηθήσω δηλαδή την προσπάθεια της πολιτείας στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο υψηλότερος στόχος μου, αλλά δηλώνω και παρών σε όλες τις εξελίξεις όπου χρειαστεί να συνδράμω με τις δυνάμεις μου για το καλό της πατρίδας μας και της κοινωνίας.

– Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία μας συζήτηση.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε και σας εύχομαι να μακροημερεύετε και να συνεχίσετε το λειτούργημα που επιτελείτε.

Αρχείο εικόνας Whatsapp 2024 04 12 στις 08.06.33 9139e5d3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προσλήψεις μηχανικών στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πρόγραμμα Δράσεων Φεβρουαρίου 2024 για τα 4 ΚΑΠΗ της πόλης μας

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις για ακρίβεια